Skip to content Skip to footer

Lego – En dansk kulturikon med kreativitet som ledord

Lego uppfanns i danska Billund 1949. Sedan dess så har de små byggklossarna i plast erövrat världen och älskas av miljoner för deras möjliggörande av kreativ lek och uppfinningsrikedom.  

Namnet kommer från en sammanskrivning av den danska frasen “leg godt” vilket betyder “lek bra”. Detta har även varit ledorden från starten. Lego har fortfarande sin huvudbas i Billund och är idag världens största leksaksföretag. Sedan 1949 så har över 400 miljarder Legobitar producerats. Alla dessa är designade för att kunna användas tillsammans. Det betyder att man kan köpa ett Legoset idag som går att använda tillsammans med klossar från så långt tillbaka som 70 år sedan.

Någonting som passar för alla

Nu för tiden så finns det inte bara enfärgade klossar som byggs ihop med enbart den egna kreativiteten som ritning. Lego har under en längre tid samarbetat med andra företag för att kunna erbjuda byggsatser från olika delar av populärkulturen. Detta betyder att barn som har ett särskilt intresse för Star Wars kan bygga alla ikoniska skepp från filmerna för att leka med. Det finns även många byggsatser från olika bilmärken.

En av Legos mest populära byggserier är Lego City. Dessa är byggsatser som avbildar olika delar av en stad med saker som banker, brandbilar och byggarbetsplatser. Här kan barnen bygga ihop Legot för att sedan spendera timmar med att leka med sina nybyggda skapelser.

För lite mindre barn så finns det Duplo. Detta är lite större klossar som påminner om de klassiska Legobitarna. Den enda skillnaden är som sagt att dessa är lite större för att se till att de små barnen inte ska riskera att svälja byggbiten under leken. Detta är en fantastisk introduktion till Lego och får barnet att tänka kreativt redan i början av livet.

Men det är inte bara barn som tycker om att bygga med Lego. Därför så har företaget introducerat deras arkitekturlinje. Dessa är komplicerade byggsatser som avbildar kända landmärken världen över. Dessa är perfekta presenter för den hobbyintresserade och är väldigt roligt att bygga ihop själv eller tillsammans med hela familjen. När byggsatsen är klar så har man exempelvis Eiffeltornet eller Big Ben som sedan kan användas som prydnad.