Skip to content Skip to footer

Lego – för den kreative i alla åldrar

Lego är idag lika förknippat med Danmark som Ikea är med Sverige. Företaget är ett utav det största i vårat grannland och en stark del av nationalidentiten. Allt som man kan tänka sig har byggts i Lego och än idag så älskas det genom generationer för sin förmåga att få inspirationen och kreativiteten att flöda hos människor i alla åldrar.

Den första Legobrickan tillverkades 1949. Företaget, som bär samma namn, grundades och drivs än idag i danska Billund. Till en början så tillverkades enbart små och uniforma klossar som levererades utan några instruktioner alls. Idag så finns det en hel del olika Legokollektioner, någonting som vi kommer att beröra lite längre ner i den här texten.

Alla Legobitar är designade för att passa in i varandra. Detta betyder att varje gång man skaffar mer Lego så ger man sig själv möjligheten att bygga ännu större och mer imponerande kreationer. Många som har ett seriöst intresse för Lego samlar därför på sig enorma mängder under årens lopp och det finns riktigt imponerande byggen att ta del av på nätet. Lego lägger en enorm vikt vid att göra sitt yttersta för att barn ska kunna hitta sin kreativa sida med hjälp utav byggklossarna, något som har varit en konstant sedan 1949.

Lego idag och de moderna byggsatserna

Lego tillverkar än idag en enorm mängd med byggklossar. Men idag så är det inte bara anonyma klossar som tillverkas utan det går att ta del av en hel del specialkollektioner. En mycket populär kollektion är Lego Star Wars där man kan bygga olika motiv och skepp från filmerna. Lego har även gjort versioner av andra populära serier såsom exempelvis Harry Potter.

 Dessa moderna byggsatser kommer med exakta ritningar och uppsättningar med byggdelar som man sedan följer. Lego vet också att det inte bara är barn och ungdomar som är intresserade utav Lego. Därför finns det även Architecture-serien där man kan bygga klassiska landmärken såsom Big Ben eller operahuset i Sydney. För de allra minsta så finns det Duplo. Detta är byggklossar som liknar Lego, men som kommer i ett